El proyecto de trasvase
del Ródano
hacia Barcelona

Comunicat de la PDE explicant
su postura amb el tema del Roine

Plataforma en Defensa del Ebre
18.12.02.


COMUNICAT DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'EBRE
SOBRE LA PRETESA ALTERNATIVA DEL TRANSVASAMENT DEL ROINE

Davant el despenjament del govern de CiU amb la pretesa alternativa del transvasament del Roine, manifestem :

1. Que si no hagués estat per la lluita de més de dos anys encapçalada per la PDE contra un PHN que, recordem-ho, es va aprovar amb els vots de CiU desobeint la voluntat expressada pel Parlament de Catalunya, i especialment per la campanya Ramsar, amb les multitudinàries manifestacions de Roquetes i de València, CiU no hagués tornat a traure l'assumpte. Es tracta d'una cortina de fum per a amagar als ciutadans i ciutadanes de les Terres de l'Ebre i, especialment, als de la resta de Catalunya el seu suport ferm i desvergonyit al PHN, davant la perspectiva d'una molt possible derrota electoral.

2. Que la pretesa alternativa del transvasament del Roine solament és fer volar coloms, perquè necessita del suport del govern espanyol, suport que ha estat negat repetidament, primer, i, després, de l'acord del govern francès, el qual no sembla molt disposat a donar-lo, sobretot si tenim en compte que els experts del CNRS (equivalent al CSIC espanyol) i de la universitat de Montpeller als quals ha de consultar preceptivament hi són contraris.

3. Que és una opció caríssima que haurem de pagar tots els contribuents i amb impactes ambientals enormes, donada la longitud de la conducció, a més a més de la mala qualitat de les aigües del riu francès. Els únics interessats en el transvasament del Roine, fora dels polítics de CiU i del govern de Pujol, són les companyies Aigües del Ter-Llobregat i BRL. La primera, perquè li interessa fomentar el consum d'aigua de les zones que abasteix per a augmentar els seus comptes de resultats. La segona, perquè, com ha sortit recentment a la premsa, està en situació econòmica delicada degut que l'explotació de les aigües del Roine que li concedí l'Estat francès no li està donant els resultats crematístics que esperava. Per a dir-ho clar i català, la companyia BRL és com la cúpula de les comunitats de regants de les nostres terres, però en gros, i té el mateix interès que esta cúpula a vendre aigua, sense importar-li si és necessària o no. Estes dues companyies i les constructores franceses i espanyoles (cal afegir que BLR també participa en el negoci de la construcció) serien els únics beneficiaris de la proposta del govern de Jordi Pujol.

4. Que no ens allibera del transvasament cap al sud ni de la interconnexió de xarxes que es proposa el govern de Jordi Pujol. L'allargament fins a Camp-redó solament encariria l'obra per al contribuent, que som tots i totes, sense evitar els perjudicis del PHN.

5. Que el pràctic estancament de la població de les conques internes de Catalunya desmenteix les previsions (endevinalles?) del govern de Jordi Pujol sobre el creixement demogràfic d'un milió del qual la major part estaria a les conques internes, previsions (endevinalles?) sobre les quals es basa per a intentar fer creure que els transvasaments són necessaris. I que l'estancament i, fins i tot, a la Regió I, descens del consum d'aigua en els darrers deu anys desmenteix totalment la previsió (endevinalla?) d'un dèficit hídric que caldria cobrir.

6. Que, com ha publicat la premsa, el govern de CiU ha amagat i ha fet cas omís de dos informes encarregats per la conselleria de Medi Ambient que conclouen que, d'ara al 2025, si es fa una política racional d'estalvi, el consum augmentarà solament de 10 hectòmetres cúbics, que, oh casualitat! seran els que consumiran els camps de golf. És a dir, que la Generalitat ha actuat en contra dels informes que ella mateixa ha encarregat gastant els diners dels contribuents i en benefici de les companyies esmentades. D'això se'n diu prevaricació.

7. Que, en la línia dels esmentats informes, el consum d'aigua es pot reduir notablement si s'apliquen mesures com la racionalització del regadiu, la seua modernització amb l'aplicació de mètodes eficients de rec, la reparació i manteniment adequat de les conduccions i la substitució de canals i sèquies per canonades, la creació progressiva d'una doble xarxa urbana (una xarxa per a aigua de qualitat i una altra per a aigües grises, cadascuna per a usos diferents), la reutilització de les aigües depurades, la utilització dels aqüífers com embassaments de reserva... En poques paraules, amb la Nova Cultura de l'Aigua.

8. Que, en conclusió, la resposta de la PDE a la proposta de transvasament del Roine és un no rotund, tan rotund com el que mantenim contra el de l'Ebre. Si CiU vol acontentar al poble d'estes terres i la majoria de ciutadans i ciutadanes de Catalunya que s'hi solidaritzen, l'únic que ha de fer és deixar-se d'històries i de jugar a la p... i la Ramoneta i oposar-se frontalment al PHN, dirigint-se a la UE perquè no el finance, plantejant-hi un recurs d'inconstitucionalitat i sortint-se de la mascarada de CPIDE.

L'Aldea, 18 de desembre de 2002

PLATAFORMA EN DEFENSA DE L’EBRE -PDE-

retour accueil "Rhône-Barcelone"
retour page principale des Rivières Ibériques
retour Plan Hydrologique National PHN espagnol

retour RiverNet


These pages and their content are © Copyright of European Rivers Network.